FAQ - Često postavljana pitanja

Hosting općenito
 1. Što to znači web hosting?
 2. Je li istina da profesionalna web hosting usluga košta puno novaca?
 3. Zašto je onda ova usluga besplatna kod Vas?
 4. Želim svoje stranice staviti na besplatni hosting, ali nisam baš sigur(an)na da li je to ispravna odluka?
 5. Koliko ću web prostora dobiti u usluzi besplatnog hostinga?
 6. Hoće li mi to biti dovoljno prostora?
 7. Što osim web prostora dobijem besplatno?
 8. Što su to hit-ovi i transfer?
 9. Postoji li limit na broju hit-ova ili prometu na mojim stranicama?
 10. Da li Vi prodajete i web domene?
 11. Hoću li moći pristupiti svojoj poddomeni s i bez WWW?
 12. Nudite li usluge web dizajna?
 13. Mogu li koristiti ASP, ASP.net, PHP, MySql i CGI u besplatnom hostingu?
 14. Mogu li dobiti i e-mail adresu uz besplatni hosting?
Registracija novog korisnika
 1. Kako mogu postati korisnik besplatnog hostinga?
 2. Koliko dugo traje aktivacija besplatnog hostinga?
 3. Kliknu(o)la sam na link iz aktivacijskog maila i stalno mi pokazuje poruku 'Vaš korisnički račun neće bit aktiviran'. Zašto?
 4. Proš(ao)la sam proces registracije, ali još nisam dobi(o)la aktivacijski mail kako je pisalo u uputama. Zašto?
 5. Mogu li registrirati više besplatnih korisničkih računa?
 6. Zašto mi se umjesto registracijske forme prikazuje tekst "Iskoristili ste registracijsku kvotu"?
Lozinka
 1. Zaboravi(o)la sam lozinku, kako je mogu saznati?
 2. Kod povrata lozinke, stalno mi javlja poruku "Nismo pronašli korisnika koji odgovara upisanim podacima", a znam da je to moje točno korisničko ime?
 3. Zašto mi se umjesto forme za povrat lozinke prikazuje tekst "Iskoristili ste kvotu za povrat lozinke"?
Brisanje korisničkog računa
 1. Kako ću izbrisati svoj korisnički račun?
 2. Kod zahtjeva za brisanje korisničkog računa, stalno mi javlja poruku "Nismo pronašli korisnika koji odgovara upisanim podacima", a znam da je to moje točno korisničko ime ili email?
 3. Zašto mi se umjesto forme kod zahtjeva za brisanje korisnika prikazuje tekst " Iskoristili ste kvotu na pokušajima"?
 4. Kliknu(o)la sam na link iz maila za brisanje korisničkog računa i stalno mi pokazuje poruku 'Vaš korisnički račun neće bit izbrisan'. Zašto?
Upload datoteka
 1. Kako ću prebaciti svoje datoteke potrebne za moju stranicu na Vaš server?
 2. Hoću li imati limitirani FTP pristup?
 3. U koji folder moram uploadati svoje datoteke?
 4. Uploada(o)la sam datoteke, ali mi kad otvorim svoju stranicu prikazuje "Test Stranicu"?
Ostalo
 1. Kako ću maknuti Vaše reklame s moje stranice?
 2. Ne želim više primati Vaše mailove. Kako to spriječiti?
 3. Mogu li koristit svoj korisnički račun u komercijalne svrhe?
 4. Da li se moje datoteke backup-iraju?
 5. Pružate li korisničku podršku za korisnike besplatnog hostinga?
 6. Ne radi mi site i otvara se www.besplatni-hosting.com ili www.pondi.hr umjesto moje stranice. Zašto?

 

Web hosting je usluga zakupa web prostora na serverima poduzeća koje nudi takve usluge. Besplatni hosting je usluga koja Vam pruža mogućnost da stavite svoje stranice na Internetu bez ikakvih troškova. Vaše stranice će biti dostupne 24 sata dnevno svakome tko u svom browseru ukuca Vašu web adresu.

Cijene profesionalnih web hosting usluga su uveliko pale tokom zadnjih par godina, tako da npr. kod nas možete za već od 152,50 HRK godišnje dobiti u paketu 1000MB web prostora i 50 e-mail adresa. Više o ovoj usluzi pročitajte klikom na Hosting Windows Web 1000MB.

Vi dobijete od nas besplatni hosting za Vaše osobne stranice, a mi od Vas očekujemo da ne kršite naša pravila, primate povremene mailove o našoj ponudi, te da se ne bunite ako stavimo naše reklame na Vaše stranice.

Besplatni hosting kao usluga je idealna za jednostavne stranice kao što su npr. osobne stranice ili stranice sa slikama svojih najbližih. Za web stranice s većim zahtjevima ćete ipak morati kupiti neku od profesionalnih usluga, jer je besplatna hosting usluga limitirana na više načina, te time Vaša stranica može djelovati vrlo neprofesionalno. Više o profesionalnim paketima klikom na Web Hosting.

Pri registraciji dobijete 30MB web prostora, koje možete koristiti za postavljanje svojih osobnih stranica.

Prostor potreban za stranice ovisi o veličini i kompleksnosti web site-a. Site koji sadrži mnogo grafike i veći broj stranica će naravno zauzimati veće prostora nego site koji se sastoji od par stranica s samim tekstom.

Osim web prostora dobivate na besplatno korištenje poddomenu po izboru kao što je npr. http://poddomena.pondi.hr, te 1GB prometa mjesečno po korisničkom računu.

Svaki put kad netko posjeti Vašu stranicu broji se kao 1 hit. Na Transfer se misli pod prometom podataka između posjetiteljevog kompjutera i servera na kojem se nalaze Vaše stranice. Tako ako stranica koju posjetitelj otvara sadrži puno grafike trošiti će se više prometa nego s stranicom koja sadrži samo tekst ili tekst s malo grafike.

Limitiramo uslugu besplatnog web hostinga po prometu. Limit iznosi 1GB mjesečno.

Da. Kod nas možete kupiti domene po cijeni već od 67,10 HRK godišnje. Sve informacije o domenama i za registraciju domena koristite naš Servis za registracije domena - Croreg.com.

Da, moći ćete pristupati svojim stranicama s ili bez WWW na početku naziva. Npr. možete pristupiti poddomeni 'poddomena.pondi.hr' ako ukucate u browseru 'www.poddomena.pondi.hr' kao i 'poddomena.pondi.hr'.

Da, u našoj ponudi nudimo i web dizajn usluge, usluge programiranja, razvoja web stranica, optimizacije stranica za tražilice, te obradu gotovih CMS-ova. Više o toj ponudi možete pročitati klikom na Web Design.

Ne, kako bi mogli koristiti navedene opcije morate kupiti jedan od naših komercijalnih paketa. Više o tome klikom na Web Hosting.

Ne, u besplatnoj usluzi nemate pravo na e-mail adresu. Ako želite koristiti e-mailove možete kupiti neki od naših komercijalnih paketa. Više o tome klikom na Hosting.

Kliknite na Postanite Korisnik, ispunite potrebne podatke i kliknite na Registracija. Nakon što uspješno prođete navedeni proces, dobit ćete na upisani e-mail poruku za aktivaciju korisničkog računa s linkom na kojeg kad kliknete bit će pokrenut sami proces aktivacije, te time završen proces kreiranja Vašeg korisničkog računa.
» Primjer kreiranja korisničkog računa (potreban Flash Player)

Nakon što prođete proces registracije na stranici, dobiti ćete e-mail s aktivacijskim linkom na koji kad kliknete počinje proces aktivacije, te korisnički račun postaje odmah aktivan. Sami proces ne traje dugo, a ako nekim slučajem potraje biti ćete obaviješteni u toku procesa.

Prvo provjerite da li ste kopirali točan link iz aktivacijskog maila. Ako je sve u redu s linkom lako moguće da je Vaš korisnički račun već aktiviran, pa ste ponovo pokušavali i taj link više ne vrijedi. Spojite se s FTP-om koristeći podatke iz aktivacijskog maila, te ako Vam se prikažu serverski folderi znači da je Vaš korisnički račun aktiviran.

Po uspješnoj registraciji trebalo je pisati "Link za aktivaciju besplatnog hostinga i uputstvo za Vaš korisnički račun su poslani na Vašu e-mail adresu". Ako nakon toga što je ispisana ta poruka niste dobili e-mail provjerite da li ste upisali ispravnu e-mail adresu, te da možda nemate neku zaštitu koja takve mailove klasificira kao spam.

Da, možete registrirati i više od jednog korisničkog računa, pod pretpostavkom da kreirate stranice na istima. U slučaju da samo želite rezervirati poddomene, lako moguće da Vam isti korisnički računi budu izbrisani.

Taj tekst se pojavi kad ste previše puta pokušavali ili ako ste uspješno završili registraciju. Ukoliko niste završili s registracijom molimo Vas da probate ponovno kasnije. Navedena zaštita je postavljena iz sigurnosnih razloga.

Odaberite jedan od načina povrata lozinke klikom na Zaboravljena lozinka, te će Vam lozinka biti poslana na email.
» Primjer povrata lozinke (potreban Flash Player)

Upisano korisničko ime može biti ispravno, ali ako drugi upisani podaci nisu točni onda će Vam biti ispisana navedena poruka.

Taj tekst se pojavi kad ste previše puta kliknuli za povrat lozinke, što zbog krivih podataka ili nenamjernih klikova. Ukoliko niste završili s procesom molimo Vas da probate ponovno kasnije. Navedena zaštita je postavljena iz sigurnosnih razloga.

Upišite email ili korisničko ime koje želite izbrisati u formi na stranici Zahtjev za brisanje korisničkog računa. Nakon uspješne provjere dobiti ćete poruku na email adresi upisanoj u našoj bazi pod tim korisničkim imenom, te ćete morati kliknuti na link u toj poruci. Nakon što kliknete link pokrenut će se proces brisanja odabranog korisničkog računa. Ukoliko imate više korisničkih računa, a cilj Vam je izbrisati se skroz s mailing liste besplatnih korisnika, izbrišite sve korisničke račune, te ćete time automatski biti izbrisani s navedene mailing liste.
» Primjer brisanja korisničkog računa (potreban Flash Player)

Navedena poruka se javlja kad neki podatak ne odgovara onom podatku u našoj bazi, osim u slučaju suspendiranih korisnika, kojima nije dozvoljeno brisanje. Provjerite upisane podatke.

Taj tekst se pojavi kad ste previše puta kliknuli na zahtjev za brisanje korisnika, što zbog krivih podataka ili nenamjernih klikova. Ukoliko niste završili s procesom molimo Vas da probate ponovno kasnije. Navedena zaštita je postavljena iz sigurnosnih razloga.

Prvo provjerite da li ste kopirali točan link iz maila. Ako je sve u redu s linkom lako moguće da je Vaš korisnički račun već izbrisan, pa ste ponovo pokušavali i taj link više ne vrijedi.

Sve datoteke potrebne za Vašu stranicu morate prebaciti na server koristeći File Transport Protokol (FTP). Za upload datoteka na server koristite FTP programe (Total Commander, Cute FTP, Core FTP, Smart FTP, FTP Voyager) ili možete koristiti Vaš browser tako da u polje adresa ukucate Vašu poddomenu s ftp:// ispred naziva, npr. ftp://poddomena.pondi.hr.
Ako koristite browser, pitati će Vas server za korisničko ime i lozinku. Uspješnom prijavom će se prikazati serverski folder, te Vi pomoću Drag & Drop ili Copy/Paste prebacite datoteke iz lokalnog foldera u folder na serveru.
Glavnu stranicu morate nazvati index.html ili index.htm da bi sve radilo kako treba.
Podaci za spajanje na server su Vam poslani na email prilikom aktivacije besplatnog hostinga.
Primjer kako to izgleda s poddomena.pondi.hr:
Ftp Server: poddomena.pondi.hr
Korisnik/user: poddomena.pondi.hr
Lozinka/password: Vaša lozinka
Kako bi Vam olakšali navedeni proces, napravili smo Uputstvo za kreiranje FTP korisničkog računa i upload datoteka s programom Core FTP (potreban Flash player). Core FTP možete downloadati ovdje (3.3MB). Nakon što instalirate i pokrenete program, pratite korake iz uputstva, kako bi se uspješno spojili i prebacili datoteke na server.

Vaš FTP pristup će biti dostupan 24 sata dnevno.

Unutar foldera gdje će Vas server spojiti. Obvezno početnu stranicu nazovite "index.htm" ili "index.html".

Ukoliko kad otvorite Vaše stranice piše slijedeći tekst "Web stranica je trenutno u izradi ili je nije moguće prikazati.", isto se prikaže jer Vam nedostaje početna stranica naziva index.html ili index.htm.

Naše reklame ne možete i ne smijete maknuti s Vaše stranice.

Ukoliko više ne želite primati naše obavijesti, morati ćete izbrisati Vaše korisničke račune klikom na Brisanje korisničkog računa. Nakon što uspješno prođete provjeru i kliknete na link u mailu, kojeg ćete dobiti za brisanje odabranog korisničkog računa, te ukoliko više nemate korisničkih računa biti ćete izbrisani i sa naše mailing liste. Ako pak ne želite više primati naše mailove, ali želite zadržati korisnički račun možete kupiti neki od posebnih paketa namijenjenih toj svrsi, koji možete zatražiti putem Kontakt forme.

Da, možete koristiti svoj račun u komercijalne svrhe, samo ne smijete držati reklame i linkove od naše konkurencije na Vašim stranicama. Smatramo taj potez vrlo neozbiljnim, jer ipak koristite našu besplatnu uslugu, te stoga linkovi naše konkurencije nemaju što raditi na Vašim stranicama. Ako želite staviti link od njihove stranice, pitajte kod njih da Vam oni daju besplatnu hosting uslugu za Vaše stranice.

Kod besplatnog hostinga Vaša je dužnost raditi backup za Vaše stranice. Ako se nekim nesretnim slučajem dogodi nešto s Vašim datotekama, na Vama je odgovornost da li imate lokalnu kopiju svih datoteka. Mi ne možemo, niti smijemo biti odgovorni zbog ikakvog gubitka Vaših datoteka, novaca ili vremena.

S ovim FAQ-om smatramo da smo pokrili sva pitanja vezana uz besplatni hosting, te stoga nema uopće potrebe za podrškom. U slučaju da imate neko pitanje koje nije pokriveno ovim FAQ-om, možete nam ga poslati pomoću kontakt forme na Kontakt stranici.

Vaš je korisnički račun vrlo vjerojatno ugašen, jer ste prekršili neku odredbu iz našeg Pravilnika.